Onderhoud COR-TEN staal

Cor-tenstaal, ook bekend onder de merknaam Cor-Tensteel, is een metaallegering, bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere staalsoorten. De roestkleurige en zeer dichte oxidehuid schermt het dieperliggende materiaal af van zuurstof, waardoor de oxidatie zeer sterk vertraagt. Door de oxidehuid is het niet nodig het materiaal te schilderen.

Bewerken ontwerpen
Het is zaak de constructie zo te ontwerpen dat er geen holten ontstaan die vol blijven staan met water. Hierin zet de corrosie zich wel voort. Ook moet er rekening worden gehouden met het roestwater wat van het materiaal af loopt. Het gebruik van poreuze steensoorten en RVS onder Cor-tenstaal raden wij dus af. Cor-Tenstaal is alleen verkrijgbaar in vlak plaatmateriaal. Ontwerpers passen het toe in bijvoorbeeld gebouwen en tuinen, maar ook kunstwerken worden met regelmaat uitgevoerd in Cor-tenstaal. Vormen ontstaan door het plaatmateriaal te buigen en lassen. Ook kunnen vormen of figuren worden uitsnijden d.m.v. laser of waterstraal snijden.

Onderhoud
De roes laag ontstaat wanneer het blanke materiaal wordt blootgesteld aan vocht en zuurstof. Het ontstaan van de roes laag kost een aantal weken, afhankelijk van de weersomstandigheden. Onze producten worden behandeld met een stof die het roest proces versneld. Dit is pas het begin van het vormen van de dichte roest laag. In het begin van het proces kan er een laag los laten, dit is de walslaag die is ontstaan bij de productie van het materiaal. In de maanden en jaren na het plaatsen in de buitenlucht veranderd deze laag en samen daarmee ook de kleur. In het begin zal de roest een felle bruinoranje kleur hebben, met de tijd gaat deze kleur veranderen. Door omstandigheden kunnen vlekken en kleurverschillen ontstaan, dit verdwijnt weer met de tijd. Schoonmaken kan met water en sop. Wanneer er beschadigingen ontstaan vormt zich een nieuwe roest laag, het kleurverloop start echter wel weer voor af aan en kan dus verschillen met de oude laag.

0          26weken      2-6 jaar                       6→