Onderhoud RVS Urnen

RVS (ook wel inox genoemd) is een legering (mengsel) van verschillende metalen, met name ijzer, chroom, koolstof, nikkel, titanium, koper en aluminium.

Wat door bijna iedereen roestvrijstaal genoemd wordt, is eigenlijk een onjuiste term. De juiste term is roestvaststaal. Ook deze naam is niet geheel correct. RVS is namelijk niet echt vrij van roest, want er is wel degelijk een roes laag op het metaal aanwezig, de zogenaamde oxide laag. Deze dunne oxide laag is transparant en dus niet zichtbaar zoals het roest op normaal staal. Als deze oxide laag zich eenmaal over het gehele oppervlak van het RVS heeft gevormd, stopt de oxidatie ofwel het “roesten”.  Deze laag beschermt het onderliggende metaal tegen de invloeden van buitenaf. Wanneer de laag beschadigd raakt zal deze zichzelf ook weer herstellen. Een eventuele kras, roest als het ware weer dicht waardoor de roestvaste laag weer volledig is hersteld.

In het RVS is keuze uit tientallen verschillende legeringen mogelijk, waarvan RVS 304 en
RVS 316 de meest bekende zijn. Hoe hoger de kwaliteit hoe kostbaarder en beter bestand tegen roest.

Urnencenter gebruikt uitsluitend de hoogste kwaliteit RVS 316. Deze legering is bestand tegen alle weersinvloeden en is zelfs zeewater bestendig.

Onder bepaalde omstandigheden kan RVS toch door corrosie/roest aangetast worden.
De passief aanwezige chroomoxide laag wordt dan doorbroken.
De oorzaken van roest zijn vuil, ijzerdeeltjes, bepaalde zuren, waterige milieus of door het niet vakkundig bewerken van het RVS waardoor de beschermende oxide laag zich niet goed heeft kunnen vormen. Mocht dit onverhoopt toch ontstaan dan kunnen wij door het materiaal schoon te etsen de beschadigde geoxideerde laag weer verwijderen, zodat deze opnieuw opgebouwd wordt.

Onderhoud

In principe heeft RVS geen onderhoud nodig. Na verloop van tijd kan er wel aanslag op het materiaal ontstaan. De stand van het vlak en de grofheid van het oppervlak kan hierop invloed hebben. Zo zal gepolijst materiaal minder snel vervuilen als een mat gestraald vlak. Na verloop van tijd laat de vervuiling los door krimpen en uitzetten van het materiaal door weersinvloeden. Wanneer men de natuur een handje wil helpen en het oppervlak met de hand gaat reinigen moet men wel rekening houden met een paar regels.

Doordat RVS vrij glad is afgewerkt zijn krassen die kunnen ontstaan door poetsen snel en goed zichtbaar. Dit gebeurt meestal door zand wat op het oppervlak ligt en met het poetsen krassen maakt. Het is dus goed eerst te spoelen met water of het oppervlak af te doen met een droge doek zonder er druk op uit te oefenen. Veeg altijd met de richting van slijp lijn mee en maak vooral geen draaiende bewegingen.

Vervolgens kan het worden gewassen met een sopje (gebruik een zeepproduct dat chloorvrij is). Bij het droogmaken kunnen strepen ontstaan. Door een microvezel doek te gebruiken kan dit voor een groot deel worden tegen gegaan.

Lichte vlekken verwijder je met een zachte doek die je bevochtigt en waarop je wat Cif aanbrengt. Neem het geheel wel steeds met water af na het verwijderen van de vlekken.

Gebruik van schoonmaak en finish producten.
In de handel vind je talloze producten voor het onderhouden en poetsen van voorwerpen van RVS. De samenstelling is zo dat de passieve chroomoxide laag niet aangetast wordt en zelfs aangezet wordt tot herstellen.

Lees steeds de gebruiksaanwijzing van dergelijke onderhoudsproducten. Meestal komt het erop neer dat je het oppervlak moet inspuiten met een rvs-reiniger, vervolgens inwrijven met een zachte doek en ten slotte alles moet uitwrijven.

Er zijn drie groepen met middelen:

  • Ontvetten en reinigen, in de vorm van een spuitbus of vloeibaar middel in fles (vormen geen beschermlaag)
  • Vormen van een waslaag, in de vorm van een spuitbus of potje cream (vuilafstotende laag, streep loos)
  • Olie film, in de vorm van een spuitbus of flesje (streep loos maar niet vuil afstotend, integendeel stof kleeft aan en bij gebruik buiten regent deze laag er af en kunnen strepen ontstaan).

Bovengenoemde beschermlagen hebben eigenlijk alleen zin bij gebruik binnenshuis, buiten kunt u de natuur het beste zijn gang laten gaan.