Onderhoud bronzen urnen

Brons is een duurzaam en weersbestendig materiaal. Het materiaal wordt door ons in plaatmateriaal verwerkt. Doormiddel van lassen en buigen kunnen verschillende vormen gecreëerd worden.

Patina
Patina is de gekleurde oxide laag die op het brons wordt gevormd nadat het product is afgewerkt. Deze kleur wordt handmatig aangebracht en kan vele variaties in kleur hebben. De kleuren groen en bruin zijn door ons leverbaar. Het aanbrengen van patina heeft op elke urn een unieke uitwerking waardoor elke urn uniek is.

Onderhoud

Het basismateriaal brons vergaat niet en heeft dus geen onderhoud nodig. De gekleurde patina echter wel.

Groen
Wanneer er een groene patina is aangebracht is alleen verwijderen van vuil met zachte doek, water en sop voldoende. Niet hard schrobben omdat de laag kwetsbaar is. Met de jaren zal de groene laag veranderen en egaler worden.

Bruin
Over de bruine patina is een licht glanzende waslaag aangebracht. Deze waslaag stopt het oxidatie proces en voorkomt dat het brons verder oxideert en uiteindelijk groen wordt.  Wanneer het object binnen wordt geplaatst is stofvrij houden voldoende. Buiten heeft de bruine patina meer onderhoud nodig. Afhankelijk van de plek en weersomstandigheden moet de waslaag minimaal eenmaal in de twee jaar worden bijgewerkt. Dit gebeurt door het in te smeren met bijenwas. Bijenwas aanbrengen met een doek, in laten trekken en vervolgens uitpoetsen.